Bezocht: Masterclass – Jopen Bier & Chocolade

Na de bier met chocolade thuisexperiment van vorige blogpost was ik wel nieuwsgierig naar hoe het nou eigenlijk officieel moet, zo’n pairing en proeverij. Zodoende belandde ik afgelopen woensdagavond (11 jan) in de Jopenkerk in Haarlem. Bier en kaas, bier en oesters, bier en chocolade. Van alledrie de ‘hoofdpairings’ heeft Jopen proefavonden, en ik begon met het toetje. Omdat het kan (en de rest was verder weg in dit jaar gepland). Het lastigste onderdeel om mee te beginnen, zo werd me gezegd toen ik zei dat dit vrijwel m’n eerste officiële bier-spijs proeverij is. Geeft niet, ik sta overal voor open..

De avond bestond uit zes verschillende bieren, elk met een zorgvuldig geselecteerde bonbon erbij. In de basis van elke ronde zat een samenspel van de bitters; cacao versus hop.  Daar bovenop werd per bier weer op een aparte manier gespeeld met alle eigenschappen en hun balansen. Van fruitig tot peperig tot speculaas; wat wil je naar voren halen en hoe werkt dat dan? Smaken verschillen in detail altijd per persoon, maar dit is wat ik er met mijn huidige smakenkennis uit heb kunnen halen:

Het programmaboekje.
Het programmaboekje

De geproefde bieren en chocolades

RONDE 1:
Jopen Hoppenbier. Blond bier,  6.8%. Geschonken uit karaf. Een bitter blondje met redelijk dunne body. Grassig, citrusfruit, niks mis mee. Werd geserveerd met een ‘Sinas Truffel Puur‘. Een vrij melkromige bonbon, er leek minder cacao in te zitten dan in de rest van het menu. Dat maakte het samen met de vulling lekker romig, maar in combinatie met het bier nam het wat van het fruitige karakter van het bier weg. Ik denk dat als het sinaasappelgedeelte sterker was geweest dat dat niet zou zijn gebeurd. Nu werd het een (nog) luchtig(er) biertje, maar ook minder spannend.

RONDE 2:
Jopen Mooie Nel IPA. IPA, 6.5%. Geschonken uit karaf. Sterke hoparoma’s, lekker vol en fruitig. Sinaasappel, citrus, grapefruit, friszurig. Werd geserveerd met een ‘Robijn‘. Het was fijn om nu ‘echte’ chocola te proeven, lekker bitter met minimaal 70% cacao. En ook de vulling was ‘echte’ framboos; niet te zoet en met pitjestextuur. Het frisse fruitige van de vulling speelde mooi samen met de grapefruit hoptonen van de Mooie Nel. Het meer harsige karakter werd daardoor iets naar achter gedreven, maar dat vond ik juist wel leuk eigenlijk. Het bitter van de caco en het bitter van de hop vibreerden goed met elkaar. Wat mij betreft was dit de lekkerste combinatie van deze avond.

RONDE 3:
Sumatra IPA. IPA met koffie, 6%. Geschonken vanuit fles. Een meer experimenteel biertje van Jopen dat inderdaad een beetje smaakt alsof er koffie in de IPA is geknoeid. Desondanks niet per sé verkeerd en een goed drinkbare, relatief romige body voor een IPA. Dit bier werd geserveerd met de ‘Orange Puur’, wederom een lekker bittere chocolade en een goed gebalanceerde kruidnagel en sinaasappel. Laatste twee ingrediënten werd eigenlijk samen 1 smaak  (kruidsinas, nagelappel klinkt niet zo lekker). De bitters van het bier en de chocolade werkten prima samen, de kruidnagel kwam ergens bij m’n neus weer lekker naar boven en de sinaasappel bleef ergens in het midden hangen.

RONDE 4:
Ongelovige Thomas. Russian Imperial Quad, 10%. Geschonken uit karaf. Een mooi stroperige, moutige quadrupel met karameltonen en donker fruit. Werd geserveerd met de ‘Speculaas Melk‘, een titel die het chocola eigenlijk al omschrijft. Het kruidige van de speculaas en gember versterkt het kruidige karakter van het bier goed, het speelt lekker samen. Ik was even bang dat het vettige van de melkchocolade het bier zou kunnen wegcijferen, maar dat deed het gelukkig niet. Zowel in de chocola als in het bier zit iets verwarmends, licht pittigs en ook dat was mooi om te proeven.

RONDE 5:
Smoking Trojka RIS, Russian Imperial Stout, 10.5%. Geschonken vanuit fles. Samenwerkingsproject van Toccamalto (uit Italië, een land wat je in de gaten schijnt te moeten houden wat betreft bier – hmm) en Grateful Deaf (US, een land wat ik al in de gaten had maar ik ben nog enigszins terughoudend). Een vol en romig bier met koffie, chocola, rokerige mout en in de lang hangende nasmaak ook de bitters. Bij dit bier de ‘Puur Rozepeper‘. Ook deze goed in de bitters en gezien roze peper eigenlijk stiekem een besje is ook fruitig. In de combinatie was het vooral de bitter en de chocoladetonen die bij mij over bleven. Het rokerige van het bier en het peperige van het chocola spelen goed met elkaar samen, al had dat gedeelte wat mij betreft nog wel wat heftiger naar voren mogen komen.

RONDE 6:
Librije’s Bier (2014), Gruitbier, 10%. Geschonken uit fles. Een goede proeverij verdient een goede afsluiter, en dat was deze zeker. Speciaal gebrouwen voor restaurant Librije met onder andere gagel, jeneverbes, chilipeper en trekdrop. Inderdaad een hele hoop lagen, er valt veel aan te proeven. Verwarmend, moutig, krentig\laurier (dat zal de gagel en jeneverbes zijn geweest), zoetig aroma. Dit bier werd gecombineerd met de ‘Gember met Countreau‘. Die gember en het grassige proef je inderdaad goed samen met de cacao. Aanvankelijk lijkt de intensiteit van de cacao het kruidige van het bier een beetje af te nemen, maar daarna komt het allemaal ineens weer terug. De pittigheid van de gember sluit dan goed aan bij het kruidige en verwarmende van het bier. Een mooi geheel, dat zeker.

Na afloop heb ik nog een fles Librije’s bier mee naar huis genomen (nee niet gratis), dit is zeker waard om nog eens een keer op een rustig moment te delen en van te genieten. Mocht ik de Smoking Trojka nog eens ergens tegenkomen dan gaat die waarschijnlijk ook nog wel in de winkelmand. De Sumatra IPA.. ach, we zien wel. Voor de rest van de bieren geldt dat ze volop beschikbaar zijn in menig AH, dus dat komt wel in orde. Voor de chocolaatjes is dat wel lastiger, maar ik zal ze in mn achterhoofd houden. Überhaupt leuk om daar eens wat meer in door te proeven in de loop der tijd.

De grote pairing winnaars van deze avond zijn wat mij betreft die van RONDE 2 en RONDE 6, leve fruitigheid en trekdrop!

Al met al een leerzame ervaring dus. Op naar de volgende…

De bieren die uit fles werden geschoken

Leave a Reply